Mufiny Marchewkowe
Poziom
Łatwy
Czas
25min
Ilość porcji
3
Kalorie na porcje
200
Składniki
- 4 średnie marchewki (2 szklanki startej)
- 1 i 1/2 szklanki mąki.
- 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej.
- 1 łyżeczka cynamonu.
- 1/2 łyżeczki imbiru.
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej.
- 3/4 szklanki oleju roślinnego.
- 3 duże jaja.
- 2 łyżki miodu.
Przygotowanie
Marchew obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do miski przesiać mąkę, dodać sodę, proszek do pieczenia, przyprawy. Osobno wymieszać: startą marchew, ojej, jajka, miód. Połączyć wszystkie składniki. Przełożyć do foremek.
Piecznie
Piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni, przez 25 minut. Gotowe babeczki można dowolnie udekorować.

Więcej przepisów
